Je kan er tegenwoordig eigenlijk niet meer om heen. Overal waar je komt of kijkt zie je het wel staan, een vegetarische levensstijl is voor velen niet meer dan normaal geworden de afgelopen jaren. Het is over het algemeen wel bekend dat het niet goed gaat met de wereld. De aarde warmt op en dit heeft te maken met het aantal broeikasgassen in de lucht. Mensen verbranden op grote schaal fossiele brandstoffen (olie, kolen en gas) in fabrieken, energiecentrales, huizen en voor vervoer. Door vegetarisch te gaan eten help je hier al een stuk bij. Zo is de vee-industrie wereldwijd bijvoorbeeld verantwoordelijk voor bijna 15 procent van de uitstoot van alle aan menselijk gedrag gerelateerde broeikasgassen. Als we met zijn allen dus een stukje minder vlees eten kan dit al wat helpen. En een veganistische levensstijl is nog helemaal niet zo slecht!
Vleesvervangers
We hebben vast allemaal wel is het vegetarische schap in de supermarkt gezien. In de ene supermarkt is dit wat groter dan in de andere. Maar meestal heb je heel wat keus. Je hebt dan bijvoorbeeld de keus uit een vegetarische burger, groenteburger, vegetarisch gehakt, vegetarische balletjes (o.a. falafel) of een kaasburger. Maar het is ook niet altijd nodig om voor een vleesvervanger te kiezen. Vlees kan je ook prima vervangen door eieren, noten, peulvruchten of producten op basis van soja zoals tempeh of tofu. Natuurlijk kan je als veganist ook genoeg groente en fruit eten. Dit is echter ook heel erg belangrijk aangezien je wel aan de juiste voedingsstoffen moet komen!
Olie
Ook qua olie zijn er genoeg plantaardige oliën waar je uit kan kiezen. Denk bijvoorbeeld aan kokosolie of palm oil. Dit zijn beide erg goede oliën om in een vegetarisch dieet te gebruiken. Dan heb je natuurlijk ook nog een groot verschil tussen vegan of vegetarisch eten. Als je vegetariër bent eet je alleen geen vlees (en soms ook geen vis) verder is je dieet helemaal normaal en mag je alles eten. Als je echt een vegan dieet hebt is het de bedoeling dat je helemaal geen dierlijke producten neemt. Dus ook geen kaas, melk etc. Dit heeft namelijk allemaal te maken met de productie van een dier. En als je vegan bent kies je ervoor om dat helemaal te laten. Waar je ook voor kiest om te doen alle beetjes helpen. En zo kunnen we toch met zijn alle ervoor zorgen dat de wereld steeds een stukje beter wordt.